99,8% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam1172Nie polecam2

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa przy zamówieniu min. 200 zł

SPRAWDŹ

Owoce i warzywa dla diabetyka

Owoce i warzywa dla diabetyka

Owoce i warzywa generalnie polecane są we wszystkich rodzajach diet. Uznawane są za zdrowe, naturalne źródło witamin, mikro i makroelementów, pektyn, garbników oraz korzystnego dla organizmu człowieka błonnika. Czy jednak wszystkie owoce i warzywa są w równej mierze korzystne, a przede wszystkim dla ludzi borykających się z przewlekłymi chorobami, jak np. cukrzyca?

Otóż niekoniecznie, ponieważ w wypadku tej przewlekłej choroby bardzo ważne dla jej opanowania jest dbanie o odpowiedni poziom cukru we krwi. Owoce natomiast mogą zawierać całkiem spore ilości cukru. Należy pamiętać, że fruktoza (cukier owocowy obecny także w warzywach) nie jest dla cukrzyka całkowicie obojętny.

Fruktoza to także cukier, a więc każdy diabetyk musi kontrolować poziom jego spożycia, szczególnie w wypadku owoców lub warzyw uboższych w błonnik pokarmowy.

Czy warzywa i owoce są zdrowe dla diabetyka?

Najlepsze owoce i warzywa dla diabetyka są owocami o niskim indeksie glikemicznym (IG), czyli uboższe w cukry. Szczególnie istotna jest zawartość błonnika, obniżającego wchłanianie węglowodanów i przyspieszającego wystąpienie uczucia sytości.

Diabetyk, generalnie nie powinien spożywać zbyt dużych ilości owoców i wybierać jedynie takie, które mają właśnie niski albo średni poziom IG. Ich ilość powinna być również ograniczona do dwóch porcji dziennie po ok. 100 g, spożytych do godziny 15-ej. Za wszelką cenę unikać należy produktów przetworzonych, nawet na bazie owoców, gdyż zawierają one zazwyczaj szybko przyswajalny cukier oraz inne dodatki, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy.

Nieco mniej restrykcyjnie można traktować warzywa, ponieważ relatywnie zawierają mniej cukrów niż owoce.

Indeks glikemiczny

Warzywa indeks glikemicznyPrzede wszystkim należy wiedzieć, że produkty o niskim IG nie są produktami pozbawionymi cukru, gdyż niski IG nie oznacza brak cukru, ale dotyczy szybkości, z jaką cukier zawarty w danym produkcie zostaje strawiony i w jakim tempie podnosi glikemię w organizmie.

Niski indeks glikemiczny oznacza wchłanianie powolne, bezpieczne dla zdrowia i równowagi organizmu, a wysoki IG z kolei, to duży, nagły skok poziomu cukru we krwi, co dla diabetyka jest procesem bardzo niekorzystnym.

Uważa się, że owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym są dla diabetyka bezpieczne, pod warunkiem zachowania umiaru w spożyciu. Zaleca się spożycie przede wszystkim owoców mrożonych lub świeżych.

Wartość indeksu glikemicznego określana jest wartością liczbową i dla małego IG wynosi ona < 50, średni IG zawiera się pomiędzy 51 a 75, duży oznacza się jako > 75. Indeks glikemiczny dotyczy 100 gramowej porcji danego pożywienia (dotyczy każdej żywności, nie tylko owoców i warzyw).

Indeks glikemiczny tych samych produktów spożywczych może się różnić, w zależności np. od sposobu czy formy spożycia. Przykładowe owoce i indeksy glikemiczne:

  • morela - IG 36, ale suszona już tylko 32
  • jabłko - IG 36
  • truskawki - IG 40
  • grapefruit - IG 47
  • banan - IG 51, ale niedojrzały już tylko 30-35
  • czereśnie - IG 58
  • arbuz - IG 72, arbuz ma mały ładunek glikemiczny ze względu na zaledwie 5-procentową zawartość węglowodanów.

Przykładowe warzywa o różnym indeksie glikemicznym

Warzywa są zazwyczaj bezpieczniejsze dla diabetyków, jednak nie zawsze. Należy zwrócić uwagę na stan warzywa oraz sposób jego przygotowania do spożycia. Przykład marchwi bardzo dorze obrazuje jak różne poziomy IG mogą występować (dla tego samego produktu).

Poziom IG marchwi:

  • surowej - 35
  • gotowanej w całości na parze - 39
  • pokrojona w kostkę i ugotowana - 49
  • rozgotowana - 85

Podobnie jest z ziemniakiem, który jednak ze względu na niejadalność w stanie surowym nie jest w tym stanie uwzględniany.

Poziom IG ziemniaka:

  • gotowany - 56
  • jako frytki - 63
  • pieczony - 69
  • purée - 76 do nawet 95!

Warzywa są dość częstą formą przekąski. Szczególnie korzystne w diecie osób z cukrzycą są warzywa takie warzywa jak:

  • sałata - IG 10
  • cukinia, papryka, pomidor, por, rzodkiewka - IG 15
  • bakłażan - IG 20
  • czosnek - IG 30
  • groszek zielony - IG 48
  • groszek konserwowy - IG 66
  • batat - IG 61

O czym diabetyk powinien pamiętać?

Głównie o tym, że cierpi na przewlekłą nieuleczalną chorobę, która niestety wymaga ciągłej kontroli spożywanych produktów. Fajtem jest, iż nie istnieje dieta uniwersalna dla wszystkich cukrzyków.

Wybierając owoce lub warzywa na przekąskę, czy jako dodatek do dań, należy równoważyć produkty o wysokim IG z tymi o IG niskim oraz zwracać uwagę na ich składniki odżywcze.

Zbiornik na insulinę

Jabłka zawierają dużo błonnika, mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę C (jabłka nie mogą być uszkodzone), brzoskwinie z kolei to witaminy A i C, potas oraz błonnik, z których można sporządzać wraz z maślanką koktajl, a niskokaloryczne morele zapewniają błonnik oraz ponad 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium